Cum ne ferim de cele mai periculoase E-uri
Tot mai multe alimente, cosmetice și chiar medicamente conțin
coloranți, conservanți, agenți de îngroșare, potențiatori de gust,
într-un cuvânt E-uri. Deseori, nu putem evita consumarea lor, dar e bine
să știm cum ne putem feri de cele mai nocive.
Există peste 350 de E-uri, iar printre cele mai periculoase sunt coloranții chimici de sinteză, care se pot insera în ADN-ul nostru.
Dacă nu ne permitem să mâncăm 100% bio, putem fi totuși atenți la ce
cumpărăm. Cel mai simplu este să citim eticheta, numai că de multe ori
eticheta nu conține lista cu E-uri, ci denumirea chimică a substanțelor.
„Dacă cineva citește pe o etichetă carbometril celuloză sau citește
tartrazină sau cinește glutamat monosodic sau ubotide ar trebui să
conștientizeze că e ceva acolo care nu ar trebui și nu ar exista în mod
natural în aliment”, spune Gheorghe Mencinicopschi, director la
Institutul de Cercetări Alimentare.
Un produs sănătos -
așa-numitele produse bio - are însă dezavantajul de a costa mai mult
decât unul de supermarket, pentru că ingredientele lui costă mai mult.
Conservanți
Conservanții fac și ei parte din categoria E-urilor. Cel mai cunoscut
este benzoatul de sodiu. Se pune în aproape orice – există în sucuri,
mezeluri, dulciuri.
În cazul cosmeticelor, conservanții
prelungesc termenul de valabilitate al produsului, așa că o cremă de
față poate rezista până la trei ani, spre deosebire de una bio, în cazul
căreia valabilitatea este de maxim zece luni.
Potențiatorii de gust
Pe lângă coloranți și conservanți, potențiatorii de gust fac și ei
parte din categoria aditivilor, adică nu au nicio valoare nutrițională.
Dimpotrivă. Astfel, monoglutamatul de sodiu de fapt alterează
capacitatea papilelor gustative de a simți gustul și ajunge să dea
dependență. El se găsește și in produsele de fast-food. În afara
faptului că e cancerigen, poate provoca multe alte probleme de sănătate,
iar în Statele Unite a fost interzis.
Monoglutamatul de sodiu de fapt alterează capacitatea papilelor gustative de a simți gustul și ajunge să dea dependență.
„Cu cât le mâncăm mai des, cu cât le luăm din mai multe alimente, cu
cât începem să mâncăm de la vârste tinere – și din păcate, astăzi multe
mămici nu conștientizează un fapt: chiar în momentul în care ea este
însărcinată, multe dintre aceste E-uri trec prin placentă chiar la făt”,
avertizează doctorul Gheorghe Mencinicopschi.
Antioxidanții
Și antioxidanții trebuie să fie priviți cu atenție, fie că sunt
adăugați în produsele alimentare sau în cele cosmetice, pentru a preveni
oxidarea lor, schimbarea culorii, a mirosului. Alternativele naturale,
în cazul produselor cosmetice, pot fi uleiul de cocos sau untul de
cacao.
Nici medicamentele nu scapă de E-uri
Din păcate,
nici medicamentele nu au scăpat de E-uri. „Medicamentele au un efect
pozitiv principal, dar au, de regulă, multe efecte secundare și unele
dintre aceste efecte secundare nedorite pot fi date și de acești aditivi
alimentari, utilizați pentru organoleptizarea în fabricarea
medicamentelor, care nu sunt alimente și nu ar trebui să fie gustoase
sau colorate într-un anumit fel”, explică profesorul Mecinicopschi
Există și E-uri bune
Din cei peste 350 de aditivi, 20 au trecut testul. Este vorba în
general de vitamine, coloranți naturali cum e roșul de sfeclă sau
betacarotenul, care sunt obținuți din legume.
E 100, E 160, E 162, E 300, E 306 sunt cateva dintre E-urile bune.
E 100, E 160, E 162, E 300, E 306 sunt cateva dintre E-urile bune.
Deși sunt considerate inofensive, ideal ar fi, totuși, ca aceste
substanțe să fie consumate direct din produsul din care sunt extrase.
Ce putem face pentru a ne feri de E-uri
Cel mai bine este să nu cumpărăm mâncăruri gata preparate, ci să alegem
mai degrabă materiile prime și să încercăm să le gătim singuri, acasa.
Dacă nu avem încotro, atunci citirea etichetelor este un pas important.
Trebuie alese produse cu un număr mic de ingrediente sau cu unele pe
care le cunoaștem.
Lista celor mai utilizate E-uri:
E 621 = GLUTAMAT MONOSODIC
E 623 = DIGLUTAMAT DE CALCIU
E 626 = ACID GUANILIC
E 632 = INOZINAT DIPOTASIC
E 102 = TARTRAZINA (COLORANT GALBEN)
E 127 = ERITROZINA (COLORANT ROSU)
E 132 = INDIGOTINA (COLORANT ALBASTRU)
E 171 = DIOXID DE TITAN (COLORANT ALB)
E 200 = ACID SORBIC
E 202 = SORBAT DE POTASIU
E 210 = ACID BENZOIC
E 211 = BENZOAT DE SODIU
E 160 = LICOPEN
E 162 = ROSU DE SFECLA
E 300 = VITAMINA C
nu credeam ca sunt atat de multe !!!!!!! multumim ...de memorat
RăspundețiȘtergere