... sau cum "iubirea" dintre uleiuri si soda da nastere sapunurilor naturale.
De nenumarate ori am fost intrebata despre cum e posibil ca un un produs ce contine soda, poate fi atat de bland si de delicat cu pielea. Explicatia este una singura si se numeste: SAPONIFICARE.
Inainte de a cunoaste procesul de saponificare, sa vedem cum curata un sapun:
In termeni cat mai simpli, o molecula de sapun are un capat care atrage grasimea (murdaria) si unul care iubeste apa. Astfel, atunci cand ne spalam, ea prinde murdaria si o "paseaza"apei, intr-un sacrificiu suprem :)
Iata-le pe toate scurgandu-se pe apa sambetei.
Cum ajungem aici?
1. Pe de o parte avem uleiul (gliceride), care sunt esteri ai acizilor grasi cu glicerina.
Pe scurt, 3 acizi grasi + glicerina sau
tri-gliceride sau
trei picioare grase sub o palarie :)
Cam asa arata gliceridele sub actiunea hidrolizei cu lipaze (e cu titlu de exemplu, sa vedem "ce e inauntru"):
2. Apoi hidroxidul de sodiu (soda caustica) care, in prezenta caldurii, intra in contact cu trigliceridele. Sodiul adera la radicalii acizilor grasi, formand sapunul, iar gruparea OH ajuta la formarea glicerinei.
In locul NaOH, se poate folosi hidroxid de potasiu - KOH (potasa caustica), in cazul in care se doreste un sapun lichid.
Dupa cum se poate observa, in produsul final nu se mai gaseste soda caustica. Daca toate calculele au fost facute corect, ea nu serveste decat la obtinerea sapunului, fiind total neutralizata in final.
Despre ce calcule este vorba?
Fiecare tip de ulei are un indice de saponificare (specific acizilor grasi din compozitie). El reprezinta cantitatea necesara de KOH (dupa care se face conversia la NaOH) pentru a neutraliza acizii grasi ai uleiului. Daca, de exemplu, avem un kg de ulei de avocado, al carui SAP = 134, asta inseamna ca pentru a-l neutraliza este nevoie de aproximativ 133 de grame de soda caustica de puritate 98-99%.
Oricum se considera un surplus de grasime (extra-fat) 5 - 10 - 15 % pentru a acoperi marjele de eroare si pentru a spori capacitatea de ingrijire a sapunului.
Sapunurile sunt tinute la uscat intre 4 si 6 saptamani pentru o saponificare completa.
La sfarsit, sapunul actioneaza dupa cum povesteam la inceput: apa si grasimea, deopotriva atrase si descompuse.
Happy soaping!
P.S. Inca putin despre glicerina
De retinut ca, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, producatorii de sapun industrial nu pastreaza glicerina naturala in sapunul final. Acesta este supus unor procese complexe de indepartare, pentru a putea fi apoi revanduta la preturi mai mari, in alte produse. Asta in cazul in care nu ne pacalesc cu glicerina sintetica, obtinuta din propilena rezultata din descompunerea petrolului.
Un alt lucru important este ca, dupa cum se vede mai sus, ea retine apa. Foarte important in pastrarea sapunului natural este deci mediul inconjurator. Se recomanda savoniere, de preferat din lemn, prevazute cu mici orificii de scurgere. Si daca se poate, atunci cand nu este utilizat, sapunul sa nu stea in baie. Altfel, sapunul se topeste si e pacat.
Acest material a fost conceput de prietenii mei de la http://micsnatural.blogspot.ro/, carora le multumec pentru permisiunea acordata de a-l transmite spre beneficiul vostru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Cartea de vizita sa-ti fie bunul simt.
Nu agreez comentariile rautacioase. Acestea vor fi eliminate automat.