marți, 19 octombrie 2010

Sapun "Nuca Fermecata 2" - versiune imbunatatita


Pentru mine nu a fost deajuns sa stiu ca e foarte bun. Il vreau PERFECT! Si am trimis cateva bucatele unor mamici sa il puna la incercare si apoi poate imi dau de veste. Din punctul meu de vedere eficienta lui maxima e la spalarea manuala si atunci am mai lucrat putin si la acest aspect. Daca inainte era ceva mai dur cu mainile mele, acum pe langa faptul ca face si mai multa spuma mainile raman mult mai hidratate. Acesta a fost unul din motivele pentru care am si adaugat ulei de floarea-soarelui, are mai multe indicatii decat ati crede - chiar si pentru mine a fost o surpriza.


Si acum reteta:
  • infuzie concentrata de pelin 500 gr
  • NaOH 183 gr
  • ulei de palmier 875 gr
  • ulei de cocos 100 gr
  • ulei de floarea soarelui 375 gr
  • vreo 50 gr nuci indiene praf
Ii multumesc Nedeiei o proaspata mamica extrem de priceputa in mestesugu bijuurilor unicat - de bun gust, sofisticate si elegante in acelasi timp - pentru ca a acceptat sa le traga in chip pe domnisoare.

Un prim review la prima Nuca Fermecata pe Criticomamica

Cu drag voi adauga link ulterior tuturor celor care vor scrie un review fie si negativ.

30 de comentarii:

  1. Draga mea, nu pot decat sa ma bucur ca iti plac pozele! Cum ziceam, o sa mai incerc zilele astea versiuni imbunatatite si adaugite :), astfel incat sapunelele tale mi-nu-na-te sa capete o fatza noua :)

    si am testat Nuca Fermecata pe niste scutece. deocamdata doar cu 3.14 3.14 pe ele, kaki a fost spalat de mana si bagat la masina ca s-a ivit ocazia :D. foaarte placut la atingere, face o spuma fina si asta in apa cam rece :). ce am facut ? pus dop la chiuveta, pusa putina apa, imbibat scutec cu apa, frecat cu sapunelul un pic si apoi spalat in chiuveta. se face un pic de spuma (repet: apa rece) si apa se coloreaza asa, intr-un alburiu tulbure. cum nu sunt pete pe scutec, nu ma pot pronunta inca aici, dar nu e timpul pierdut, nu? :)

    cum ar spune o prietena comuna: "pusilici!"

    RăspundețiȘtergere
  2. iti sugerez sa pastrezio bucata si sa vezi diferenta dintre un sapun mai vechi si cel de acum. Ajunge sa fie ca vinul :)

    Nu imi fac probleme ca nu scoate petele organice :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Heeeei, l-ai refacut. F bine arata si Nuca 2. Felicitari Lore pentru sapun si Nedeia pentru poze. Faceti o super echipa impreuna :D
    Va pup

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo,ai ajuns la nuca nr.2.Pana apuc eu sa fac la ce nr. ajungi?Sper ca ai vazut adresa de legatura.Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Lu!
    Super sapunelul tau.
    Eu sunt o mamica un pic mai mare...Ai mei copii vor sapunele mai sofisticate sa spun- mai ales fiica-mea care este o pretentioasa(!) si atunci ma straduiesc sa fac in timpul meu liber sapunuri mai mult cosmetice.
    Imi place blogul tau si lumea Luthello!
    Te pup si te urmaresc cu interes
    Vera

    RăspundețiȘtergere
  6. sa inteleg ca e un sapun de rufe nu? lai facut la rece sau pe foc? si eu am facut pt mine ca imi place mirosul lui la prosoapele de bucatarie mmm...(amintiri din copilarie)de cind ne facea bunica sapunul
    foarte bine arata!

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Asta da, arata clar a sapun de rufe, Felicitari ! "Nuca fermecata Nr. 1" mi s-a parut prea elegant pentru un sapun de rufe. Uleiul de floarea soarelui e din cel presat la rece sau din cel obisnuit rafinat ? si superfat cit ?

    RăspundețiȘtergere
  9. @Amy, multumim pentru aprecieri...au fost mai multe ture de nuci...una reusita cu lavanda...insa am renuntat sa mai adaug uleiuri la sapunelul de rufe.

    @Beatrice/. Adresa de legatura? Nu stiu despre ce vorbesti...:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Veronicacad, ma bucur ca v-am descoperit si imi permit sa va adaug in lista mea de bloguri urmarite caci asa vad imediat postarile noi.Am vazut postarile de la Targul Mesterilor Populari si m-am minunat. Presupun ca standul va apartinea: sapunuri, lumanari si cate si mai cate...

    Ma bucur sincer ca ati trecut pe aici si va multumesc pentru cuvintele frumoase :)

    RăspundețiȘtergere
  11. @cristina, sapunurile mele sunt realizate prin metoda "la rece". Inca nu imi este familiara cealalta dar recunnosc ca ma intereseaza. un sapunel are cca 70 gr, puteau fi si mai mari insa imi place sa am cat mai multe :P

    @geta, uleiul pentru sapunul de rufe e rafinat. Intentionez sa imi cumpar presat la rece pentru celelalte sapunuri .

    RăspundețiȘtergere
  12. Luthelo,m-ai intrebat unde poti vb.cu mine pe marginea sapunului facut la cald si ti-am lasat adresa de mail.De aceea te-am intrebat daca ai vazut-o.Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  13. da, am primit si mi-a venit emailul inapoi :( spunea ca nu exista adresa :(

    RăspundețiȘtergere
  14. Imi pare rau.Mai incearca o data,era de la setari.Sa-mi zici daca se intampla la fel.Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  15. Standul imi apartinea jumatate sa zic,inafara de laseta care era a unei doamne care lucreaza super,in rest erau ale mele...Pot spune ca a fost chiar o surpriza pentru orasul meu-Tg-Jiu iesirea mea cu sapunul natural. Acum ma pregatesc pentru targul din decembrie,am f. mult de lcru dar mai am si servici...
    Salutari de la Tg-Jiu.

    RăspundețiȘtergere
  16. draga lore, tare vrednicuta ca o furnicuta mai esti! felicitari si spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu imi imaginam ca mirose atat de frumos. Are ceva aparte care ma incanta. Miroase S U P E R !

    RăspundețiȘtergere
  18. @Frank, nu stiu ce sa ma fac ca nu mai am chef deloc...acum cand ar trebui sa ma gandesc mai serios la asta: doar vin sarbatorile...Vad ca nu scap de o umbra..Acest TREBUIE intotdeauna m-a facut sa imi pierd cheful

    RăspundețiȘtergere
  19. @doua maini, sa fi luat de la celelaltesapunuri miros? sau sa fie mirosul uleiurilor vegetale?

    RăspundețiȘtergere
  20. REFERITOR COMENTARIU - "Buna, te rog nu publica acest coment: nu te supara pe mine ca iti atrag atentia insa ar fi destui rautaciosi care sa rada. se scrie unguent nu unguient :) Te pup, Lore"

    Buna, ms. pentru corectare. Nu ma supar ca nu am de ce. Nici macar pe cei ce ar putea sa rada.
    Din pacate timpul nu imi permite sa fiu foarte atenta. De multe ori pot baga litere in plus sau dimpotriva in minus. Nu recitesc ceea ce scriu. Timpul bata-l vina! Ca e din ce in ce mai scump la vedere...pup :P

    RăspundețiȘtergere
  21. da stiu cum e cu timpul. Eu ma bucur cand cineva ma trage de maneca si chiar ii rog sa o faca daca e cazul.

    Te pup din nou :P

    RăspundețiȘtergere
  22. of lore! ce creativa poti fi!
    imi place tare mult sapunul asta si vreau sa-ti spun ca spal mult cu el. Sunt un "fan al spalarii manuale" asa ca am incercat multe sapunuri pana acum! imi place tare mult sapunul "nuca fermecata" pentru ca nu are miros si spala rufele mai bine decat orice! parca "albul e mai alb" - vorba reclamei!
    mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  23. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  24. Ce bine arata nuca mea iubita!Iubesc sapunul asta spartan!

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna! Multumesc pentru aceasta reteta! Doresc sa o fac si eu dar am o nelamurire: am facut calculul in soapcalc si daca folosesc Palm kernel oil atunci imi da ( fara superfat ) 223 grame de soda. Tu ce fel de ulei de palmier ai folosit? Daca am un superfat de 18% atunci am 183 grame soda. Oare unde gresesc? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci, pune palm oil(cand incepusem sa fac sapun cumparam tot din supermarket ulei de palmier si tot acolo l-am integrat - adica la Palm oil)si la reteta asta lasa exces de grasime 5. L-am lasat cu exces mai mare pentru ca eu il foloseam mai mult la mana pentru pete si nu am vrut sa fie agresiv. si la cocos pune de 92. asa iti iese 183 soda.

      Ingredient Pounds Ounces Grams
      Water 1.131 18.096 513
      Lye - NaOH 0.404 6.468 183.362
      # √ Oil/Fat % Pounds Ounces Grams
      1 Coconut Oil, 92 deg 7.41 0.22 3.527 100
      2 Sunflower Oil 27.78 0.827 13.228 375
      3 Palm Oil 64.81 1.929 30.865 875
      Totals 100 2.976 47.62 1350

      Ștergere
  26. Buna.
    Interesanta ideea acestui sapun facut cu nuci indiene insa am o intrebare : cum macini aceste nuci? Eu le folosesc de mai mult timp si am incercat odata sa le macin dupa ce le-am fiert. Le-am pus in blender (fara apa) asa moi cum erau si mi-au facut ff multa spuma. Nu am reusit sa le macin complet , prin urmare au ajuns in ghivecele cu flori pe post de insecticid. Apoi am incercat sa le macin uscate insa cred ca am stricat lama (am tot ca un fel de blender insa este foarte mic; nu stiu cum se cheama la noi. eu il folosesc la orice : tocat ceapa, carne, alune, etc). Tu prin ce fel de rasnita le dai?
    Multumesc ,
    Camelia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Camelia,

      eu le-am maruntit prin rasnita de cafea. Insa atentie: daca nu sunt uscate bine s-ar putea sa se lipeasca saponina in interiorul rasnitei.

      succes!

      Ștergere
  27. Mai mare dragul să spăl hăinuțe și să mă aleg și cu mâini catifelate după, având în vedere câți ani m-am luptat cu rănile și uscăciunea de la detergent. Mulțumesc! :)
    (deci serios, am mâini de prințesă după 2 lighene de haine :D)

    RăspundețiȘtergere

Cartea de vizita sa-ti fie bunul simt.
Nu agreez comentariile rautacioase. Acestea vor fi eliminate automat.

Postari similare

Related Posts with Thumbnails