Cele mai vechi inregistrari privind productia de sapun apar in jurul anului 1800 i Hr in Babilonul antic. In timpul domniei lui Nabonidus(556-559 i.Hr) o reteta de sapun care continea cenusa, ulei de samburi de susan si ulei de chiparos. O alta formula de sapun care continea apa, alkali, ulei de cassia a fost scrisa pe o piatra din argila babiloniana in jurul anului 2200 i.Hr.
In 1550 iHr pe o hartie de papirus sunt consemnate date cum ca egiptenii antici se scaldau in mod regulat intr-o combinatie de uleiuri vegetale, animale si saruri alcaline destul de asemanatoare sapunului. Alte documente sustin ca aceiasi substanta era folosita pentru pregatirea si pregararea lanei de tesut.
Producatorii de sapun din Napoli, membrii ai unei bresle in secolul al IV-lea au fost consemnati in scrierile din aceea vreme. In secolul al VIII-lea a devenit cunoscut in toata Italia si Spania. Primul sapun vegetal a aparut in Marsillia pentru ca solul era ideal pentru culturile de maslin sau alte sucuri de legume. Nu dupa mult timp au inceput sa importe sucuri si uleiuri vegetale din Spania si Italia. Din acest motiv primele fabrici de sapun au aparut concomitent in aceste tari. Undeva prin secolul al XII-lea aparuse prima fabrica in Franta(retetele de baza contineau ulei de masline), urmandu-le exemplul in scurt timp si Anglia(retetele acestora contineau combinati de mai multe uleiuri).
In 1811, Eugene-Michel Chevreul a putut determina exact cantitatea necesara de grasime si soda necesara fabricarii sapunului. Inainte de aceasta oamenii pur si simplu incercau si ghiceau cantitatea necesara...asa cum se mai intampla si acum la tara unde vrednicele bunici pregatesc sapunul de casa din grasime animala. Cu fiecare an, industria de sapun a facut noi si noi descoperiri iar astazi multi se pot bucura de propriul sapun realizat manual din ingrediente organice, naturale sau de ce nu si coloranti si arome sintetice.
Foarte interesanta si utila informatia.
RăspundețiȘtergere