sâmbătă, 29 iunie 2013

Din minunile Africii: Untul de Shea

Pentru cautatorii de solutii naturale pentru ingrijirea pielii, untul de Shea nu mai e de multa vreme o necunoscuta. Este prezent in toate magazinele de produse naturiste, in forma rafinata sau nerafinata, toate site-urile de ingrijire personala il prezinta si mai ales il recomanda.

Ce as mai putea spune eu in plus? Nu cred ca sunt lucruri care nu s-au spus dar pentru ca este unul dintre ingredientele mele obisnuite, nu am sa il trec cu vederea.



Ceea ce stie toata lumea este ca acest unt este extras prin metoda mecanica la rece din nucile de Shea sau Karite.
Ceea ce insa nu cred ca e la fel de cunoscut este ca acest copac creste in salbaticie si are nevoie de 10-15 ani ca sa rodeasca si de inca tot atat de multi ani ca sa atinga un maxim de eficienta. Fructele sale arata ca niste prune mai mari si au nevoie de 4-6 luni sa se coaca.



Ceea ce stie toata lumea este ca are calitati deosebite in ingrijirea pielii dar probabil nu este la fel de cunoscut faptul ca fructele lui sunt in primul rand folosite in alimentatie iar untul sau in iluminat si in scopuri medicale.
Aceste fructe sunt recunoscute pentru calitatile lor nutritive fiind un aliment de baza in perioada secetoasa.

Daca tot vorbim de lucruri mai putin stiute, potrivit descoperirilor arheologice, untul de Shea este extras in mod constant si folosit inca din secolul al XIVlea.

Sa trecem la stiute...untul de shea  contine acizi grasi: oleic, palmitic, linoleic, stearic, omega6, omega9, vitamina A, E, K, butirospermol, fitosteroli, latex, amirine si este folosit in multiple situatii precum:


  • Pentru ingrijirea buzelor
  • Pentru corp fiind un hidratant excelent. In cazul femeilor insarcinate previne si vindeca vergeturile.
  • Pentru ten in ingrijirea tuturor tipurilor, dar, in mod special, tenurile uscate si imbatranite. Este eficient in cazul ridurilor datorita continutului ridicat de vitamina E si A.  
  • Pentru par:  in special In cazul parului cret, uscat sau degradat dar si pentru a scapa de matreata.
  • Pentru pielea sensibila a bebelusilor
  • Pentru piele arsa sau iritata, dermatita, psoriazis, eczeme, erupţii cutanate, cicatrici, dureri musculare. Astfel poate fi folosit cu succes dupa epilare sau ras, dupa plaja dar si inainte, avand si factor de protecţie UV, in ingrijirea oricarei leziuni a pielii.


La temperatura camerei, untul de Shea are o are consistenta solida, culoare crem si un miros crud caracteristic. In forma sa rafinata culoarea este alba iar mirosul mai slab. Punctul sau de topire este la 37°C lucru ce face ca orice produs cosmetic ce contine unt de Shea sa se inmoaie la contactul cu pielea... deci nu folositi in cantitati mari.

Dupa cum spuneam, untul de Shea este unul dintre ingredientele mele preferate, motiv pentru care il veti regasi in fiecare categorie de produse Luthelo.

Desi sapunurile mele contin unt de cacao, un unt cel putin la fel de hidratant precum cel de Shea, am avut solicitari pentru sapunuri personalizate pentru piele delicata si cu un necesar mai mare de hidratare. Au rezultat doua sapunuri deosebit de hidratante: O'shea si Vanilla Baby.

                                 

A urmat intreaga gama Chanoyu in care am combinat cele mai hidratante unturi si uleiuri cu ceaiuri pentru a obtine unele dintre cele mai dragi mie sapunuri.




Nu vreau sa scap din vedere o alta comanda personalizata ce a devenit un sapun permanent in magazinul meu: Psora, un sapun ce a ajutat cu succes dermatite, iritatii acute ale pielii chiar si in cazuri de psoriazis.





Trecand la alte produse Luthelo ce va ofera beneficiile untului de Shea, nu putem sa nu vorbim despre creme:


Crema de bebelusi Luthelino, ce pe langa calitatile unturilor si uleiurilor folosite aduce beneficiile musetelui, galbenelor, catinei, oxidului de zinc si a vitaminei E
Emulsia antirid pentru ten uscat si sensibil de care se bucura multe femei o puteti gasi de asemenea in magazin. Intra foarte repede in piele si are efect antirid. Yummi!

Alte creme Luthelo ce contin untul de Shea sunt cremele deodorante din Gama Mama pe care le puteti gasi atat in varianta fara miros cat si in variante parfumate.


Si nu in ultimul rand, balsamul de buze Balm Buzz.









In cazul in care va doriti o masca de par eficienta, inainte de samponare aplicati pe tot  parul o cantitate de unt de Shea topit in bain-marin si infasurati capul cu un prosop cald. Dupa 10-15 minute, spalati si clatiti ca de obicei pana se simte parul curat.
Parul, dar mai ales scalpul, iti vor multumi!






In incheiere, cand vine vorba de contraindicatii,  producatorii indeamna la precautie persoanele alergice la latex, dar precautia este necesara intotdeauna cand folosim un produs in stare naturala, amestecat in creme, balsamuri, deodorante ori ca atare ca unt de corp.

Testul de sensibilitate realizat cu 24-48 de ore inainte de folosirea curenta a unui produs este imperativ.

In speranta ca veti gasi informatia utila, ne citim peste o saptamana cu urmatorul ingredient!  :)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cartea de vizita sa-ti fie bunul simt.
Nu agreez comentariile rautacioase. Acestea vor fi eliminate automat.

Postari similare

Related Posts with Thumbnails