luni, 17 iunie 2013

Salvia

Am vorbit despre un ulei esential, un unt si a venit randul unei plante medicinale.




Mmmm Salvia Officialis. Minunata Salvie!
Slava cerului ca s-a aclimatizat si la noi. Vestea buna este ca are efecte extraordinare, vestea mai putin buna e ca are si destul de multe contraindicatii demne de luat in seama.

Pentru ca in general, beneficiile ii sunt cunoscute, voi incepe cu acea parte mai putin cunoscuta:





Contraindicatiile.
  • in sarcina stimuleaza contractiile uterine, aceasta planta continand substante estrogene
  • in alaptare reduce productia de lapte
  • in epilepsie
  • copiilor sub 10 ani
  • nu se utilizeaza pe termen lung deoarece poate produce spasme epileptiforme
  • nu se combina administrarea pe cale orala a acestei planta cu wafarina sau alte medicamente anticoagulante,  putand provoca sangerari din cauza continutului de cuarina.
  • in cazul diabeticilor insulino-dependenti, se supravegheaza atent valorea glicemiei in timpul in care consuma salvie.
Nu imi doresc sa va fi speriat dar sunt convinsa ca nu ati fi crezut ca are atat de multe contraindicatii. Acest lucru nu trebuie sa umbreasca beneficiile salviei avand foarte si multe indicatii pentru cei ce nu se incadreaza in categoriile mai sus mentionate.
Pulberea de salvie se obtine foarte usor prin rasnirea frunzelor uscate. Se pastreaza la intuneric in borcane inchise la culoare si inchise ermetic maxim doua saptamani. Cu aceasta pulbere puteti pregati vin, otet, tincturi sau macerat,  toate foarte usor de realizat in casa.

In cosmetica este folosita pentru:
  • efectul sau astringent
  • efectul sau antiseptic
  •  efect sau antioxidant 
studii facute recent intr-un centru medical din New Castle(Anglia) au confirmat din plin acest lucru, punand in evidenta trei elemente extrem de importante- salvia ajuta la mentinerea tineretii celulelor din care este formata scoarta cerebrala
  • reducerea transpiratiei excesive 
studii facute in paralel in Anglia, Germania si Statele Unite au aratat fara dubiu ca salvia reduce puternic sudoratia, inclusiv cea care apare pe fondul unor dezechilibre la nivelul glandelor cortico-suprarenale


Astfel, pentru tenul cu pori dilatati, patat, ofilit - se fac spalaturi, in fiecare dimineata si seara, cu decoct combinat de salvie. Suplimentar, se pune pe obraji, seara, o compresa cu acest preparat, care se tine vreme de un sfert de ora. 
Mai simplu si la indemana ar putea fi un sapun realizat prin metoda la rece cu ulei esential de salvie precum sapunul Ame din gama  Chanoyu.



Pentru mentinerea culorii naturale si a stralucirii parului, dupa spalatul obisnuit cu sampon, se face ultima clatire cu decoct combinat de salvie, preparat dupa reteta pomenita anterior. Pentru parul negru, se recomanda un decoct preparat in acelasi mod, dar dintr-un amestec in parti egale de ceai negru si salvie. Salvia e buna si pentru ingrijirea parului carunt, pe care il intareste si caruia ii inchide culoarea.
Recomandarea casei este samponul solid Gingi


Pentru cei ce nu au mai folosit un sampon solid pana acum, parul are nevoie de cateva spalari pentru a scapa de depunerile survenite in urma folosirii sampoanelor din comert. Daca in cazul sapunului din comert, parului ii mergea bine cateva spalari apoi pierdea lupta cu parul obligandu-va sa rotiti produsele, ei bine cu sampoanele solide naturale lucrurile stau exact invers. La inceput, parul se simte mai incarcat insa de la o spalare la alta lucrurile se imbunatatesc.

Clatirea se face cu apa din abudenta. Pentru reglarea Ph-ului scalpului , indepartarea ultimelor reziduri de sapun si descalcirea parului se poate folosi apa dinamizata imbunatatita cu un ulei esential corespunzator tipului de par sau pur si simplu cu apa si otet de mere.

In speranta ca veti gasi informatia utila, ne citim peste o saptamana cu urmatorul ingredient!  :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cartea de vizita sa-ti fie bunul simt.
Nu agreez comentariile rautacioase. Acestea vor fi eliminate automat.

Postari similare

Related Posts with Thumbnails