duminică, 9 iunie 2013

Unt de cacao

Inca o saptamana, inca un ingredient.

Si pentru ca vorbeam de frecventa, cel mai utilizat ingredient in produsele Luthelo este  UNTUL DE CACAO.
Il veti gasi in  in balsamul de buze, in deodorantele stick si in majoritatea sapunurilor mele, exceptie facand gama Castilla care are la baza doar ulei de masline si unele dintre sampoanele solide.

Trebuie sa recunosc ca nu l-am folosit in primele mele sapunuri, parandu-mi-se un ingredient mai pretios decat uleiul de palmier pe care l-am gasit in toate retetele de sapunuri DIY. Insa, nu mi-a trebuit mult sa aflu despre calamitatile ecologice cauzate de larga utilizare a uleiului de palmier in industria chimica, cosmetica, alimentara, etc.
Nu sunt nerealista. Stiu ca nu voi salva singura ecosistemul Indoneziei dar, cred ca fiecare dintre noi poate aduce o mica contributie la binele general iar asta este una dintre contributiile mele.

Untul de cacao ( INCI: Theobroma Cacao) este o grasime vegetala, de culoare galben deschis, extrasa din boabele de cacao. Acestea sunt fermentate, coapte si separate de coji. Mai mult de jumatate din ceea ce ramane este untul de cacao. Desi acesta poate fi dezodorizat pentru a elimina gustul puternic neplacut, pentru cosmetice, eu prefer varianta cruda pentru mirosul placut pe care il aduce. Folosesc unt de cacao nedezodorizat.
Se pastreaza in mediul ambiant, de preferinta sub 25°C, ferit de umezeala si lumina directa.

Punctul de topire al acestui unt este de 34-38 de grade C, motiv pentru care, deodorantele din seria Mammuth se intind atat de placut odata ce fac contact pe piele. Mai exista si varainata de unt de cacao nefiltrat si nerafinat. Bulgarii sunt de culoare maro inchis.


Efectele untului de cacao:

  • Anti-imbatranire datorita continutului ridicat de antioxidanti
  • Calmeaza si hidrateaza
  • Stimuleaza sinteza de colagen intensificand regenerarea tesuturilor
  • Formeaza o pelicula de protectie a pielii intarind rezistenta pielii
  • Contribuie la o bronzare naturala si uniforma (Atentie! Nu protejeaza impotriva radiatiilor solare)
  • Usor absorbabil in piele
  • Mentine ph-ul optim al pielii conferind suplete si stralucire acesteia.
  • Non-iritant
  • Non-sensibilizant


Untul de cacao este recomandat pentru toate tipurile de piele dar in mod special pentru pielea uscata, ridata, matura sau afectata de factorii externi. De asemenea, este folosit in cazul crapaturilor, bataturilor, vergeturilor si leziunilor pielii.
Balm Buzz

Asfel, il veti regasi cu usurinta in:

Sapunuri atat ca intaritor dar si un hidratant de baza
(ex:  Sapunuri hipoalergenice, sau aromate)
Balsamuri
(ex: Balm Buzz)
Preparate pentru machiaj
Creme pentru fata dar si corp
Unturi de corp
Creme protectoare

Untul de cacao se poate aplica pe piele ca atare  sau in amestec cu alte ingrediente.
Traditional este un remediu popular  pentru buze uscate, reumatism, intepaturi de insecte, rani si arsuri usoare sau in masajul de relaxare.

Desi nu am optat pentru untul de cacao in cremele mele, am decis sa ma folosesc de calitatile sale hidratante, antiiritante si de intaritor in seria de deodorante stick Mammuth.








Pentru ca vara  parul nostru este agresat de soarele puternic, apa marii, coafuri diverse,  iata o reteta usoara pentru o masca de par eficicienta pentru par uscat si degradat:
25 de grame de unt de cacao
25 de grame de ulei de cocos
Frecati untul de cacao in uleiul de cocos. Cand amestecul este omogen, intindeti pe parul uscat si masati. Lasati pe par cateva ore, chiar pe durata noptii inainte de a va spala.



Cand vine vorba de contraindicatii,  importatorii atentioneaza persoanele alergice la nuci si oleginoase la precautie, dar, dupa cum spuneam si in cazul uleiului de lavanda, precautia este necesara intotdeauna cand folosim un produs in stare naturala, amestecat in creme, balsamuri, deodorante ori ca atare ca unt de corp.


Testul de sensibilitate realizat cu 24-48 de ore inainte de folosirea curenta a unui produs este imperativ.

In speranta ca veti gasi informatia utila, ne citim peste o saptamana cu urmatorul ingredient!  :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cartea de vizita sa-ti fie bunul simt.
Nu agreez comentariile rautacioase. Acestea vor fi eliminate automat.

Postari similare

Related Posts with Thumbnails