marți, 7 ianuarie 2014

Ghidul produselor mai putin toxice


Cine nu isi doreste sa fie sanatos?
Una dintre primele reguli pe care le invatam din copilarie este aceea ca fara igiena nu putem vorbi de sanatate. Asa ca, ne inconjuram de tot felul de substante de curatat: detergenti de rufe, dezinfectanti, detergenti pentru pardoseala, pentru covoare, pentru perdele, pentru..., pentru ..., pentru ... si nu in ultimul rand produsele cosmetice de igiena personala.

   
Sursa foto
Vine un moment in care, in casa noastra, urmeaza sa apara un pui de om, pentru care ne dorim cu atat mai mult sa fie totul perfect. Asa ca incepem sa cautam ceea ce reclamele si rafturile luminate ale magazinelor ne prezinta a fi cele mai bune produse pentru nou nascuti si copii: creme, unguente, uleiuri pe baza de vaselina (petroleum jelly) sau uleiuri mineralemineral oil) sapunuri si sampoane si detergenti si nu in ultimul rand hainute tratate cu produse chimice ignifuge.
Pregatim camera zugravind, vopsind, alegand mobila si covoarele- toate conventionale.


Pe nici una dintre etichetele acestor produse nu vom gasi informatii despre cum acestea in timp vor elibera substante chimice toxice foarte periculoase pentru bebelusi.   

Cu toate ca actionam din dragoste, uneori nu realizam ca alegerile pe care le facem pot fi daunatoare pentru copiii nostri.  Nu realizam ceea ce pentru unii chiar pare incredibil: pe piata exista produse pentru ingrijire cu sutele dar majoritatea dintre ele sunt chiar periculoase pentru noi si pentru mediul inconjurator. Din pacate, metodele de procesare ale acestor produse sunt cu multi pasi inaintea normelor de sanatate impuse de autoritati, asta in cazul in care nu le eludeaza cu totul.
Cum poate un parinte sa identifice care sunt alternativele sanatoase?

Este evident faptul ca organismul bebelusilor nu are aceeasi rezistenta la mediu ca organismul nostru iar pentru asta nu exista anticorpi pe care sa ii primeasa de la mama asa ca este foarte important sa limitam la maxim expunerea lor la produse chimice nesanatoase pentru ca sunt mult mai vulnerabili la substantele chimice toxice decat adultii.
Sistemul lor central si imunitar, inca in curs de dezvoltare, nu sunt atat de bine dezvoltate ceea ce inseamna ca nu au capacitatea de a elimina toxinele din organism. Copiii au o suprafata dubla de piele per kg, fata de adulti ceea ce inseamna ca, proportional vorbind, ei absorb mai multe chimicale.
Pe de alta parte, bebelusii respira mai mult aer per greutate, decat adultii, ceea ce duce la sporirea expunerii prin inhalare.

Limitarea expunerii bebelusilor la acest pericol din prima zi, chiar din uter, ar insemna un risc mai mic de alergii si sensibilitati chimice, precum si un risc redus de cancer si alte boli.

In zilele ce urmeaza vom discuta despre mai multe produse des intalnite in igiena bebelusilor si vom incerca sa descoperim variante cat mai sanatoase pentru copii nostri: antibacteriene, spumante de baie, imbracaminte, scutece, lotiuni, uleiuri, pudre, sampoane, sapunuri, etc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cartea de vizita sa-ti fie bunul simt.
Nu agreez comentariile rautacioase. Acestea vor fi eliminate automat.

Postari similare

Related Posts with Thumbnails