marți, 1 februarie 2011

Uleiuri vegetale grase


Sunt indispensabile vietii! Lipidele din compozitia lor constituie peretele celular, transporta vitaminele liposolubile si influxul nervos. Uleiurile dintr-o prima presare la rece, provenind din cultura biologica, se preteaza la consum si cosmetice, precum si la masaj.
Migdala dulce:
De uz foarte raspandit. Fiti siguri ca veti obtine un uleibio bun pentru consum. Usor laxativ, are o actiune benefica asupra sistemului nervos. Fiind mai gras permite un masaj prelungit. Este bine suportat si de nou-nascuti si de adultii cu piele sensibila.
Avocado
Foarte bogat in vitaminele A, B, C, D, E, H, K. Foarte fin pentru piele delicata sau mici suprafete, patrunde foarte usor si protejeaza impotriva actiunii soarelui
Limba-mielului sau Ostratel
Foarte util in terapeutica, este recunoscut pentru actiunea asupra circulatiei, in regularizarea colesterolului, in diabet sau asupra sistemului nervos. Hraneste celula si reda elasticitate pielii.
Germene de grau
Regenereaza tesutul cutanat. Antioxidant. Sursa de vitamine B, D, E, K si probitamina A. Se situeaza printre cele mai recomandate pentru ten. Uz culinar si in cosmetica.
Jojoba
Indienii din America il utilizeaza in ingrijirea durerilor de stomac, a plagilor si arsurilor. Opreste pierderea umiditatii din piele, fiind recomandat in special pentru pielea uscata. Excelent in preparatele pentru pielea capului si par in general.
Sunatoare
Se obtine in general prin macerarea plantei in ulei de masline. Calitatea ei depinde in mare parte de uleiul de baza. Cicatrizanta, singura sau in asociere cu alte plante, se foloseste in caz de iritatii, arsuri, dermatoze.
Este un ulei fototoxic. Dupa aplicare nu va expuneti la soare.
Alune
Foarte fluid, regleaza secretia de sebum. Practic nu se cunosc cazuri de alergii la alone. Este bine tolerat si de copiii mici dar si de adultii cu piele sensibila. Delicios in preparatele culinare. Nici un ulei obtinut prin presare la rece nu trebuie sa contina conservanti, deci rancezesc repede.
Nuca de cocos
Foarte hidratant, are inconvenientul ca degaja un miros la frictionare sau in combinatie cu transpiratia, inconvenient care poate fi diminuat prin adaugarea uleiurilor esentiale.
Sambure de caisa
Gras, fin, delicat, contine o substanta rara, amigdalina utilizata in tratamentul cancerului. Pretul lui este destul de ridicat.
Masline
“degustati-va remediile” este un indemn care se aplica perfect in cazul uleiului de masline, care dreneaza si stimuleaza ficatul si caile biliare. Usor laxativ. Contribuie la prevenirea osteoporozei. Foarte gras, adesea necesar pentru aplicarea uleiurilor dermocaustice, actiunea acestuia fiind binefacatoare in psoriasis , eczeme, etc.
Luminita noptii( Oenothera binnis )
I se recunoaste o actiune importanta in problemele legate de tulburari hormonale ca obezitate sau mastoza, mentre dureroase sau neregulate, menopauza. Regleaza circulatia. Regenerator.
Sambure de strugure
Se extrage intotdeauna la cald, deci are putine proprietati terapeutice. Fin, foarte dulce, nu pateaza
Ricin
Importanta actiune de drenare. Adaugati 10-25% intr-un ulei, cum ar fi cel de migdala, pentru drenajul limfatic, curele impotriva obezitatii si celulitei.
Trandafir moscat de Chile.
Adaugati in proportie de 10-15% in preparatele pentru maini si ten. Veritabil regenerator al celulei epidermei. Descoperirea lui intamplatoare i-a dovedit eficacitatea. Contine 80% acizi grasi polisaturati, favorizeaza cicatrizarea arsurilor, vergeturilor. Este foarte bun in tratarea ridurilor, petelor, cupercozei, diverselor dermatoze. Contribuie la diminuarea hemoroizilor externi prin aplicarea de comprese local.
Floarea-soarelui
Actiune de drenaj.contribuie la diminuarea colesterolului, la echilibrarea sistemului nervos si hormonal. Gustul usor convine de minune aromatizarii cu uleiuri esentiale. Hidratant in masaj si cosmetica.
Susan
Revitelizant, actioneaza asupra celulei nervoase. Apreciat pentru prevenirea vergeturilor.

2 comentarii:

  1. Foarte util si interesant acest mic compendiu :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant si foarte informativ
    ...apropo folosesc si eu germeni de griu in unele paste si la spalarea de fata asa imi simt fata de intinsa de parca am masca dar si hidratata mie una imi place uleiul asta. daca lai folosit zimi ce parere ai. *numai bine*

    RăspundețiȘtergere

Cartea de vizita sa-ti fie bunul simt.
Nu agreez comentariile rautacioase. Acestea vor fi eliminate automat.

Postari similare

Related Posts with Thumbnails