sâmbătă, 18 septembrie 2010

Reteta sapun Castilla


Castilla Eco(fara palmier sau cocos)

Cea mai comuna reteta de Castila e cea in care se foloseste doar ulei de masline, apa si soda aferenta:

500 gr ulei de masline
190 gr apa
64 gr NaOH puritate de peste 98%




Castilla (fara ulei de palmier)

2098 gr ulei de masline
396 gr ulei de cocos
680 ml apa
340 gr NaOH

Acesta capata o textura frumoasa si neteda dupa 24 de ore, chiar daca nu se bucura de aceiasi opacitate ca si cel cu ulei de palmier in ingrediente.

Personal ador Sapunul Castilla.



12 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru propunere. Am studiat-o insa nu aceasta este linia blogului meu.

    Toate cele bune :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Are ceva daca in loc de blender folosesc un mixer pentru a amesteca?o sa ajunga la "trace"?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi cer scuze ca am raspuns asa de tarziu. Stiu personae care au folosit mixer si au ajuns la trace. Mai greu decat cu blender vertical, dar au ajuns. Sa ai grija sa nu te stropesti. succes!

      Ștergere
  4. Ingredientele descrise in retete au o anumita oridne de amestecare sau se pun la gramada si apoi doar mixezi;se foloseste focul sau totul este la rece??Ma tenteaza sa fac si e unul din sapunuri!FELICITARI pentru produse si sigur o sa fiu si eu una dintre clientele tale ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca e vorba numai de ulei de masline nu e musai sa il incalzesti pentru a ajunge la 40 grade. Dar asta inseamna ca trebuie sa lasi soda dizolvata sa ajunga la aceiasi temperatura cu uleiul. Dureaza mai mult pana vei ajunge la trace. Daca mai sunt si alte unturi, e nevoie de foc...scurt timp pana ajung sa se lichifieze. Succes!

      Ștergere
  5. As vrea sa intreb ceva. Sunt incepatoare in sapunarit am facut 3 transe de sapun, au trecut aproape 6 saptamani de cand am facut una din transe si e inca la uscat si as vrea sa iti cer parerea:ph-ul sapunului e de 9, dar cand l-am testat sa vad cum e nu pot sa zic ca nu hidrateaza dar pe palme pielea e usor descuamata si e doar cand ma spal cu el, iti spun si reteta care am facut-o poate e ceva in neregula ce sa zic..sau poate nu neaparat ar trebui sa hidrateze un sapun daca nu are in adaus surplus de ulei sau in compozitie uleiuri mai speciale..iata reteta:ulei de masline 600 de gr., ulei de palmier 300 de gr., ulei de floarea soarelui 100 de gr., soda caustica 126 de gr, apa distilata 290 de gr., discountul de soda caustica e de 8% si raportul apa:soda e de 2,3. As dori sa stiu de ce nu hidrateaza asa bine sau daca e nevoie neaparat de surpul de uleiuri pretioase cum ar fi argan, shea..Chiar as vrea sa ma linistesc la capitolul asta. Poate nu l-am lasat destul la uscat...Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Anonim,

      ma simt putin inconfortabil sa vorbesc cu cineva care nici macar nu are un cont valid. Excesul de grasime a fost 8? Asta vrei sa spui cu discount? Ai folosit masline pomace sau extra virgin? De care palmier? De care floarea -soarelui? Virgin sau de gatit?

      Ștergere
    2. Ce puritate are soda? De ce usuci mai mult de 6 saptamani? care e cosnsitenta acum?

      Ștergere
  6. Mi-as dori sa puteti folosi reteta originala,cu barilla ( o lesie obtinuta din plante) ,nu cu soda caustica...acela e sapunul de Castilla ...

    RăspundețiȘtergere
  7. Tinand cont ca dumneavoastra ati produce loturi mici, va puteti gandi sa obtineti cenusa din planta Salsola Soda. Anul acesta am adunat brate intregi de pe plaja in Grecia pentru a curata locul. Eu nu am gasit nicio sursa de lesie din plante. In plus sunt foarte confortabila sa folosesc NaOH deoarece puritatea este de 99.98%. In procesul de saponificare se transforma in sare :) Restul de 0.02% e carbonat de calciu. Nu ma ingrijoreaza.

    RăspundețiȘtergere

Cartea de vizita sa-ti fie bunul simt.
Nu agreez comentariile rautacioase. Acestea vor fi eliminate automat.

Postari similare

Related Posts with Thumbnails